2014/03/11

manteli-muhammara

Olen lainannut Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville-kirjan uudestaan ja uudestaan kirjastosta. Kirjan graafinen ilme on ihana, ja resepteistä löytyy useita kokonaan kasviperäisistä eineistä koostuvia. Jaksan harmillisen harvoin tehdä itse levitteitä tai leivänpäällystahnoja, mutta kirjan ohjeesta muunnellulla reseptillä tuli pariksi päiväksi paahtuneen leuhka leivänpäällyste ja salaatinkastike.

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin saksanpähkinöitä, tahinia ja chilitahnaa, mutta korvasin ne manteleilla, yhdellä suipolla markettichilillä ja itse paahdetuilla seesaminsiemenillä. Jos pitää tulisemmasta, valitsee väkevämpää chiliä. Miedomman ystävä pilkkoo pienen pätkän chiliä kaukaa kannasta.
Valmistin tahnan sauvasekoittimella, mutta sen voi tehdä myös yleiskoneella tai vastaavalla laitteella.

Manteli-muhammara

1 punainen paprika
3/4 dl-1 dl seesaminsiemeniä
1 punainen chili
1 rkl ruokosokeria
2 rkl tuorepuristettua sitruunamehua
2 1/2 dl kuorellisia manteleita
2 tl kahvinpurujauhetta (käyttämätöntä, suoraan pussista tai purkista)

Poista paprikasta kanta ja leikkaa se litteiksi suikaleiksi. Paahda suikaleita kuivalla pannulla, kunnes niiden pinta alkaa hieman mustua. Pyyhkäise pannu kuivaksi ja kaada sille seesaminsiemenet. Paahda niitä välillä sekoitellen, kunnes niiden pinta saa väriä ja ne alkavat tuoksua paahtuneilta. Kaada laakeaan astiaan jäähtymään.

Kaada seesaminsiemenet korkeaan kulhoon ja jauha ne sauvasekoittimella hienoksi. Leikkaa hieman jäähtynyt paprika pienemmiksi palasiksi ja lisää se kulhoon. Poista chilistä siemenet, pilko se ja lisää joukkoon. Kaada perään ruokosokeri, tuorepuristettu sitruunamehu ja kahvinpurut. Pilko manteleita veitsellä snadimmiksi ja lisää kulhoon. Sekoita tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Maista. Jos puuttuu happamuutta, lisää sitruunamehua, jos makeutta sirota lisää sokeria. Jos tahna tuntuu liian juoksevalta, jauha sekaan lisää manteleita. Säilyy jääkaapissa ainakin kolme päivää.

Sopii hyvin leivän päälle, mutta sekoitin muhammaraa myös salaatinmausteeksi: toimii. Arkipäiväsalaatissa ruisleipäkrutonkeja, kurkkua, sekä kuumassa vedessä käytettyä parsakaalia ja porkkanaa.

Roasted red bell pepper and almonds make a great spread for bread, versatile also as salad dressing.

1 kommentti:

 1. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Haluaisitko liittää sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

  Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

  Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


  Ystävällisin terveisin,
  Etsiresepti.fi

  VastaaPoista