2014/06/01

sima
Tämän vuoden sima oli hiukan epäonninen yritys. Valmistin satsin isossa lasipurkissa huolellisesti ohjeiden mukaan, mutta jääkaappiin pullotettuna juoma ei ottanut valmistuakseen. Annoin sen sitten käydä hiljakseen reilusti yli kaksi viikkoa, jolloin avatessa kuului vienoa pihinääkin korkin ratinan lisäksi. Viimeisen pullon avasin tällä viikolla. Sekoitin sitruunoiden lisäksi mukaan hiukan inkivääriä, mutta sitä saa ilmeisesti annostella rankalla kädellä että se maistuu sokerin läpi.

Pullotin siman vanhoihin patenttikorkkisiin lasipulloihin, tyhjenneisiin Fentimansin limonadiputeleihin ja ruskeisiin uudelleensuljettaviin olutpulloihin. Osaan pulloista duunasin etiketit.

Jos on tiedossa bailut, mutta budjetti on niin tiukalla ettei Laitilan limukorien ostaminen tule kysymykseen, on siman valmistaminen tyylikäs tapa hoitaa makeaa juhlajuomaa laseihin. Itsetehdyt etiketit nätittävät pullot juhlapöytään sopiviksi.Miedosti inkiväärillä maustettu hidas sima

3, 5 l vettä
6 dl raakaruokosokeria
2 sitrunaa
1-2 lime(ä)
3 cm pala inkivääriä raastettua tai suikaloituna
1/5 tl tuorehiivaa

Valmistukseen n. 3 litran astia
Pullotukseen pulloja, jotka vetävät yhteensä 3 litraa, ja suppilo.

Valmista sima yhdessä purkissa, jos haluat päästä helpolla. Sama metodi soveltuu myös jos valmistat siman ämpäriin tai kanisteriin. Itse käytin suurta kolmen litran Ilves-purkkia, joka oli pesty ja huuhdeltu ennen käyttöä.

Mittaa sokeri valmistusastian pohjalle. Keitä vedenkeittimessä satsi vettä ja kaada se kuumana sokerin päälle. Sekoita kauhalla tai lastalla.

Raasta sitruunoiden ja limen kuori hienolla raastinraudalla (tai suurella, jos et välitä valkoisesta kuorensisuksesta tai jos on kiire). Kuori inkivääriä kuorimaveitsellä ja raasta sitä pätkä. Kaada raasteet sokeriveteen. Halkaise hedelmät ja purista niistä mehu simapurkkiin. Lisää loppuvettä niin että yhteensä vettä on noin 3 litraa. Sekoita kunnolla ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kun neste on kädenlämpöistä, lisää pieni nokare tuorehiivaa (1/5 tl). Sekoita ja annan käydä huoneenlämmössä kannen alla noin vuorokausi.

Siivilöi sima ja pullota se siivilän avulla. Lisää jokaiseen pulloon ripaus sokeria ja muutama rusina. Sulje korkit ja siirrä kylmään tekeytymään. Juoma on valmista kun rusinat nousevat pintaan, tai kunnes odotteluun kyllästyy.

Valmiiseen simaan saa lisäpotkua, kun siihen sekoittaa murskattua tuoretta minttua ja inkivääriä, tuoretta limenkuorta ja -mehua. Myös jääpalat kalisuttavat juomaan sopivaa klangia.


Made mead for Labour Day. It didn't want to ferment properly, so I ended up opening the last bottle just yeasterday.

1 kommentti:

  1. Ihania kuvia! Turkoosit pillit näyttävät herkullisilta.

    VastaaPoista